Bloedmaan

In de ochtend van maandag 21 januari 2019 vond een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal. Het einde van de eclips was onzichtbaar vanuit Nederland en België, maar het grootste deel was bij ons te volgen. 
De eclips begon om 3:36 uur en stond bij het maximum, om 6:13 uur, op een hoogte van circa 21° (in Utrecht). De eclips eindigde om 8:50 uur. 
Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die dit jaar duurde van 5:41 tot 6:44 uur, bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurde bij deze eclips circa 63 minuten.

Deze foto's zijn gemaakt tussen 5.45 uur en 6.30 uur.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten